Nutrilock jest przeznaczony do używania z portami lub cewnikowymi dostępami naczyniowymi, wykorzystywanymi w żywieniu pozajelitowym do żywienia i podawania leków. Płyn chroni wnętrze dostępu naczyniowego przed kolonizacją bakterii i grzybów.
NutriLock™ został zatwierdzony do wkraplania we wszystkich centralnych systemach dostępu żylnego. Zapobiega powstawaniu biofilmu bakteryjnego, dzięki czemu cewniki są wolne od infekcji.
NutriLock™ zawiera 2% taurolidyny. Pozostałe komponenty to woda do iniekcji i PVP. Taurolidyna wykazuje szerokie działanie przeciwdrobnoustrojowe wobec bakterii Gram-dodatnich i Gram-ujemnych (w tym MRSA i VRE) oraz grzybów (np. Candida).
Przed użyciem urządzenia należy odessać NutriLock™ za pomocą strzykawki, a następnie przepłukać VAD solą fizjologiczną. Jeśli aspiracja nie jest możliwa, powolne przepłukiwanie NutriLock™ (nie więcej niż 1 ml na 3 sekundy) przed kolejnym zabiegiem nie
powodować żadnego efektu ogólnoustrojowego ze względu na jego substancję czynną.
Nutrilock™ ampułki 10 szt x 3 ml
TauroLock™ należy przechowywać w temperaturze od 15°C do 25°C.